Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Dit willen D66 en GroenLinks de komende vier jaar doen

18 april 2014, 14.06 uur · Aangepast 22 april 2014, 00.29 uur

Volgens D66 en GroenLinks wordt Amsterdam de komende vier jaar groener, sterker en vrijer.

In een soort voorlopig basisakkoord hebben de partijen afgesproken om de komende vier jaar de gemeente te hervormen om te kunnen besparen op bureaucratie. De ambitie is bovendien om vanaf nu te werken met een begrotingsoverschot, in plaats van -tekort. Klik hier voor het hele akkoord.

Onderwijs
De twee partijen wil bijna tien keer zo veel investeren in onderwijs als tot nu toe gebeurt. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar betere schoolgebouwen. Ze stoppen met de 'Asscher-norm' wat veel toetsen inhoudt. Er moet 156 miljoen euro extra naar onderwijskwaliteit gaan.

Wonen
De focus van de gemeente komt te liggen op betaalbare huurwoningen voor middeninkomens en niet sociale huur. De erfpacht die huiseigenaren betalen voor hun grond wordt niet meer periodiek herzien, maar één keer 'eeuwigdurend' vastgesteld. 'Historisch, na 118 jaar', aldus Jan Paternotte. De partijen konden het echter niet eens worden over de mogelijkheid om de grond waarop je huis staat te kunnen kopen. Daarover komt daarom een referendum in 2015.

Groen
Het idee is om de komende vier jaar de co2-uitstoot in de stad met 20 procent terug te brengen. Ook willen de partijen veel meer recyclen. Het moet verder makkelijker worden om zonnepanelen op je dak te plaatsen.

Verkeer
Er kom meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De scooter gaat van het fietspad. De partijen willen autodelen en ringparkeren motiveren en de parkeervergunningen worden fors duurder. Ze kunnen maximaal verdubbelen. 

Zorg
Er komt een 3D-fonds. Hierin zit 53 miljoen euro om de negatieve gevolgen van het kabinetsbeleid met betrekking tot (jeugd)zorg op te vangen. 

Cultuur
8 miljoen euro structureel extra naar cultuur.

Armoede
Er gaat structureel 17 miljoen euro naar armoede. Daar komt een extra bedrag bij.

Veiligheid
De partijen willen voorop lopen met experimenteren met wietteelt. Over twee jaar moet preventief fouilleren verleden tijd zijn en D66 en GroenLinks willen cameratoezicht beperken.