Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oud-wethouder (VVD): 'Niet zomaar tekenen bij kruisje'

19 april 2014, 22.47 uur · Aangepast 21 april 2014, 23.00 uur

Partijprominent en oud-wethouder Frits Huffnagel is kritisch over de hervormingsagenda van D66 en GroenLinks. Ook de PvdA zou niet staan te trappelen om een handtekening onder het akkoord te zetten.

D66 en GroenLinks hebben geen meerderheid, maar willen wel samen een college vormen. Gisteren presenteerden zij hun hervormingsagenda. Nu is het wachten op een derde partij die zich bij de twee wil aansluiten.

Volgens Huffnagel zal de VVD dat niet zo snel zijn. 'Minder preventief fouilleren, de burgemeester minder bevoegdheden geven, het lijk me niet dat dat zomaar wordt geaccepteerd.'

Als de VVD dan toch wil deelnemen aan het nieuw college, moet er wel een goed verhaal worden bedacht. Dat zegt Bas Soetenhorst, politiek journalist van Het Parool. 'Partijleider Eric van den Burg zal toch een paar punten moeten krijgen waarmee hij tegen zijn achterban kan zeggen: 'Jongens, ik heb alles eruit gesleept dat erin zat'.'

Ook voor de PvdA zal het niet gemakkelijk zijn om mee te doen. Zo wordt de aanpak van de problemen op de Wallen teruggeschroefd en wordt De Asscher-norm, waarbij scholen moeten voldoen aan bepaalde kwalitietseisen, losgelaten. Het pas opgerichte kwaliteitsbureau voor onderwijs dat is bedacht door Pieter Hilhorst is ook van de baan.

Naast de PvdA en de VVD is de SP ook beoogd coalitiepartner.