Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax denkt identiteit daders te kunnen achterhalen

21 april 2014, 15.27 uur · Aangepast 25 april 2014, 15.49 uur

Ajax denkt te kunnen achterhalen welke supporters er gisteren tijdens de bekerfinale vuurwerk op het veld gooiden.

'Wij gaan eerst de beelden terugkijken, we moeten ze kennen. Dit zijn mensen met een seizoenskaart, dan zullen we passende maatregelen nemen', aldus een woordvoerder van de club. 'Wat voor straffen dat zullen zijn weet ik nog niet, maar het is duidelijk dat deze personen niet in een stadion thuishoren. Dit is heel schadelijk voor de club.'

'Gisteren had een fantastische dag moeten worden voor onze club en al onze supporters. Helaas heeft een groep meegereisde fans gemeend dit voetbalfeest te moeten verzieken', zegt de club in een verklaring op de website. Wij als directie schamen ons oprecht voor deze mensen, die zich supporters van onze club wanen.'

'Wij hebben vandaag schriftelijk onze excuses gemaakt aan de KNVB als organiserende partij en stadion De Kuip waar wij te gast waren.' Ajax zegt een diepgaand onderzoek te zijn gestart naar de gang van zaken. Ook gaat het in overleg met de gemeente Amsterdam, de politie, het OM, de KNVB en de supportersverenigingen. 

 KNVB doet onderzoek

De KNVB noemt het 'uiterst teleurstellend dat een kleine groep personen zich niet heeft weten te gedragen'. De aanklager gaat op basis van rapportages bepalen of er een vooronderzoek gestart wordt. Daarin wordt onderzocht of de betrokken partijen er alles aan gedaan hebben om de ongeregeldheden te voorkomen. Op basis daarvan volgt mogelijk een schikkingsvoorstel.

Volgens de KNVB zijn de fans van zowel Ajax als PEC Zwolle tweemaal gefouilleerd: eenmaal bij het vertrek en eenmaal bij aankomst in het stadion. Op basis hiervan werd diverse mensen toegang tot het stadion geweigerd.