Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marechaussee schiet met machinegeweer bij Museumplein

7 mei 2014, 17.39 uur · Aangepast 12 mei 2014, 10.57 uur

Mensen op en rond het Museumplein schrokken flink woensdagmiddag toen er rond 14.30 uur plots geschoten werd met een machinegeweer.

Het bleek om een oefening van de Koninklijke Marechaussee te gaan. Er werd geschoten met dummykogels. 'Er is zo'n tien tot twaalf keer geschoten', laat een ooggetuige aan AT5 weten.  

'Er werd met een machinegeweer uit een geblindeerde auto geschoten', aldus een andere getuige. 'Een andere auto scheurde weg en iedereen was in rep en roer.' Mensen op terrasjes doken onder de tafel. Naar verluidt werd er een gijzeling nagespeeld. Bij de oefening werd er ook met een handpistool in de lucht geschoten. 

De marechaussee schrijft in een verklaring: 'Lokale autoriteiten worden normaal gesproken vooraf van te houden oefeningen op de hoogte gebracht.Dat is dit keer abusievelijk niet gebeurd, waardoor de oefening tot onrust bij burgers leidde. De oefening is hierop direct stilgelegd.'

Een woordvoerster van de politie zegt over de onrust: 'Het is mooi als we wel op de hoogte zouden zijn gesteld, maar het is nu niet meer terug te draaien.'

Vondelpark
Eerder dit jaar gebeurde er iets soortgelijks in het Vondelpark, toen daar mannen op elkaar begonnen te schieten. Toen betrof het ook een oefening van de Marechaussee.