Start van hoofdcontent

Stad

nl

Knallende marechaussee: 'Er is iets niet goed gegaan'

8 mei 2014, 19.39 uur · Aangepast 10 mei 2014, 19.45 uur

'Er is iets niet goed gegaan.' Dat zegt de marechaussee na de gewelddadige oefening van gistermiddag waarbij paniek ontstond rond het Museumplein.

'Er is iets niet goed gegaan in het informeren van de lokale autoriteiten. Kijk, normaal gesproken lichten we die natuulijk altijd op voorhand in. En ja, in dezen is dat niet goed gegaan', zegt een woordvoerder van de marechaussee. Gisteren oefende de marechaussee met echt wapens en schoten. Omstanders schrokken enorm en belden massaal 112.

'Het is zo dat wij natuurlijk proberen zo realistisch mogelijk te trainen', legt de woordvoerder uit. Het is niet helemaal duidelijk waarom dat zo realistisch mogelijk midden in het drukke alledaagse verkeer van een grote stad moet. 'De marechaussee gaat dit voorval evalueren. En aan hand van die evaluatie zal gekeken worden of het inderdaad verstandig is om op deze locatie zo'n oefening te houden', aldus de marechaussee.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Vorig jaar schoot de marechaussee erop los in het Vondelpark. Toen werd er geëvalueerd of dit achteraf wel zo'n goed idee was. Blijkbaar stond de uitkomst van die evaluatie niet de herhaling van gistermiddag in de weg.

De politiek reageerde vandaag erg kritisch. Morgen reageert de burgemeester op AT5 in het programma De Burgemeester.