Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Oefening marechaussee Amsterdam was fout'

9 mei 2014, 23.54 uur · Aangepast 12 mei 2014, 00.00 uur

Het was fout dat de Koninklijke Marechaussee woensdag schietend oefende in de binnenstad van Amsterdam. Dat zei burgemeester Van der Laan vandaag.

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten oefende bij het Museumplein. Daarbij werd uit geblindeerde auto's geschoten met dummykogels. De oefening maakt deel uit van de basisopleiding van de BSB. De politie en de gemeente waren er niet van op de hoogte.

Volgens Van der Laan heeft de marechaussee excuses aangeboden. 'En ik denk dat de marechaussee, die mensen die er ook echt een beetje ellende van hebben, dat ze dat nog wel met bijvoorbeeld een bloemetje zullen goedmaken.'

'Gewonden of erger..'
Volgens Van der Laan had het erger kunnen uitpakken. 'Denkt u zich eens in, als op dat moment toevallig een politieauto voorbij was gekomen. De agenten waren misschien gaan schieten, omdat ze een aanval zagen van de een op de ander. Dan waren er misschien echt gewonden gevallen of nog erger', zei Van der Laan vandaag in Het Gesprek met de Burgemeester.

Het is niet de eerste keer dat de marechaussee in de fout ging. In september vorig jaar ontstond paniek toen mensen op elkaar begonnen te schieten in het Vondelpark in Amsterdam. Ook dat bleek een oefening.

De hele uitzending van Het Gesprek met de Burgemeester zie je hier