Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat Hamza B.: 'Nederland laat schenden mensenrechten toe'

17 mei 2014, 01.10 uur · Aangepast 19 mei 2014, 01.15 uur

De advocaat van de 26-jarige Hamza B., verdachte in de Staatsliedenbuurt-zaak, zegt dat Nederland het toelaat dat mensenrechten worden geschonden.

Dat zei hij in het AT5-programma Dit wordt het nieuws naar aanleiding van het nieuws dat het strafdossier van B. is overgedragen aan de autoriteiten in Marokko. Hamza B. vluchtte naar Marokko nadat twee andere verdachten in de zaak werden opgepakt. Omdat Marokko geen onderdanen uitlevert, is daarom een verdrag gesloten zodat het proces daar kan plaatsvinden. Maar B. ziet dat niet zitten.

'Ik vind dat Nederland hier toelaat dat mensenrechten geschonden worden. Het is wel zeker dat mijn cliënt in Marokko niet een proces krijgt van de kwaliteit zoals dat in Nederland is. Het is een soort experiment en daar wordt mijn cliënt aan opgeofferd', zegt zijn Nederlandse advocaat Gabriel Meijers.

Slecht behandeld?
Of Hamza B. in Marokko ook slecht wordt behandeld en bijvoorbeeld ook wordt geslagen, wil Meijers niet zeggen. 'Dat ligt heel lastig. In Marokko is men, net zoals in Nederland, nogal nationalistisch gezind. Als de autoriteiten daar vervelende berichten te horen krijgen, dan zou dat ook weer zijn weerslag kunnen hebben op de behandeling van mijn cliënt. Dus in het openbaar kun je dat soort geluiden beter niet laten horen.'

Franklin Wattimena van het Openbaar Ministerie was de afgelopen week in Marokko bij de overdracht. Hij vindt het opvallend dat de advocaat niet veel over de situatie wil zeggen, maar zegt niet te weten of Hamza B. slecht wordt behandeld.

'Marokko verantwoordelijk'
'Dat weet ik niet. Ik weet wel dat er een verhoor is geweest, een aantal verhoren waarbij Nederlandse politiemensen aanwezig zijn geweest. Zij zeggen dat de situatie daar eigenlijk identiek is aan de situatie hier een verhoor', aldus Wattimena. 'Wij hebben het dossier samengesteld, het dossier overgedragen aan de Marokkaanse autoriteiten, de onderzoeksrechter. Die is verantwoordelijk voor het verhoor daar.'

De 26-jarige B. wordt door het Openbaar Ministerie gezien als schutter van de beruchte schietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Het DNA van Hamza B. is gevonden in de Audi die werd gebruikt door de daders van de liquidatie. Ook is er DNA van Hamza B. gevonden in een bivakmuts die gebruikt zou zijn bij de schietpartij.