Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schutters Amstelveen gebruikten waarschijnlijk Kalasjnikov

23 mei 2014, 16.00 uur · Aangepast 25 mei 2014, 16.15 uur

Bij de liquidatie van Gwenette Martha, donderdagavond in Amstelveen, is mogelijk geschoten met een Kalasjnikov.

Dit blijkt uit de vondst van een kogelhuls door journalist Ruben Koops. Op een foto van de huls die Koops publiceerde is de helft van de opdruk 7,62 X 39 te zien. Dit is, in milimeters, de afmeting van een patroonkaliber dat voor de Kalasjnikov gebruikt kan worden. 

Wapenexpert Ton Hartink vermoedt op basis van deze informatie ook dat er met een AK-47 is geschoten. 'Het zal wel een Kalasjnikov zijn, dat is het meest voor de hand liggend. Deze wapens zijn relatief makkelijk verkrijgbaar. Een minder voor de hand liggend wapen, zoals een Ruger Mini 30, zou overigens ook kunnen'.

Vaker gebruikt
De Kalasjnikov, officieel de AK-47, is een aanvalswapen dat wel vaker gebruikt wordt bij geweldadige incidenten in Amsterdam. Zo werd er bij de geruchtmakende schietpartij in de Staatsliedenbuurt ook met dit type wapen geschoten. Ook bij de overval op een filiaal van Brinks in Zuidoost, enkele jaren geleden, werd geschoten met deze zware wapens. 

'Boem, boem, boem, boem'
Getuigen lieten gisteren aan AT5 weten een flink aantal harde knallen gehoord te hebben ten tijde van de liquidatie. 'Ik hoorde eerst drie schoten. Toen even niks en daarna nog zo'n vijftien schoten. Ze hebben hun hele magazijn geleegd. Het was bizar. Het klonk heel hard, boem, boem, boem, boem, boem. Het was zeker een machinegeweer', stelde een getuige.

Puik onderzoek RT @rubenkoops: Huls&kogel gevonden op plaats delict A'veen pic.twitter.com/VkbPRv27Pj #gwenettemartha

— Mark Schrader (@markschrader) 23 mei 2014

Foto: Anko Stoffels