Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jacht op jeukende rups is weer geopend

2 juni 2014, 23.44 uur · Aangepast 4 juni 2014, 23.45 uur

De GGD is weer begonnen met het bestrijden van de eikenprocessierups. De haartjes van het diertje veroorzaken jeuk en irritatie. Mei, juni en juli zijn de favoriete maanden van de rups en daarom wordt er nu hard gewerkt om het beestje weg te krijgen.

Het team is al vijf jaar bezig met de bestrijdingsactie. Bij de zoektocht naar de rupsen wordt er niet zozeer gelet op de rupsen, maar meer op de nestjes. Ze zijn te herkennen als pluizige bolletjes die vaak aan de onderkant van takken zitten. Zodra er een wordt herkend, verdwijnt het nest de stofzuiger in.

Een eikenprocessierups kan iemand volgens Jan Buijs van de GGD twee weken jeuk bezorgen. 'De rups heeft hele kleine brandhaartjes met kleine weerhaakjes erin en een stofje. Die brandhaartjes kunnen in poriën terecht komen, waardoor er jeukende bultjes op de huid ontstaan', legt Buijs uit.

Zuidoost wordt het meest getroffen door de eikenprocessierups. Volgens Buijs komt dat door het grote aantal eiken dat in het stadsdeel staat.

De jaarlijkse bestrijding lijkt goed te werken. 'In 2011 hadden we bijna duizend nesten in Amsterdam en vorig jaar waren het er nog maar tweehonderd', vertelt Buijs. 'Maar dit jaar is wel een heel gunstig jaar voor de rups, dus ik weet niet of het lukt om er nog minder te krijgen. Maar op deze manier zijn we wel op de goed weg.'