Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Holocaust-monument voorlopig van de baan

17 juni 2014, 22.44 uur · Aangepast 24 juni 2014, 00.16 uur

Pas na de zomer wordt duidelijk of het Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark er komt. Stadsdeel Centrum besloot dinsdagavond om in de zomer te gaan praten met groepen omwonenden en pas later een besluit te nemen.

Op het monument moeten de 102.000 namen komen te staan van Nederlandse holocaust-slachtoffers. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het kunstwerk in september 2015 af is. Maar over het monument is veel discussie. Bij een eerdere buurtbijeenkomst zat de zaal al vol met boze bewoners.

Motie PvdA
Bij de besluitnemende bestuurscommissievergadering vanavond waren zo'n vijftig bewoners aanwezig. Een aantal verwijt het stadsdeel dat de procedure niet juist is verlopen en wi een nieuwe procedure. Meerdere politieke partijen waren het daarmee eens.

De PvdA bracht vanavond een motie in, waarin staat dat het bestuur van de centrale stad opnieuw met de bewoners om tafel moet. Die motie werd door een meerderheid gesteund. D66 en GroenLinks waren het met de PvdA eens. De bestuurscommissie geeft het voorstel hiermee dus terug aan de centrale stad. Die moet opnieuw beslissen of het monument wel in het Wertheimpark moet komen. Als de centrale stad dat heeft gedaan, komt het voorstel opnieuw bij de bestuurscommissie Centrum terecht.

Geen beslissing
Portefeuillehouder Boudewijn Oranje stelde ook voor om de procedure op te schorten. Hij adviseerde de politici om vanavond geen beslissing te nemen.  

Boudewijn Oranje: voorstel is om procedure op te schorten en opnieuw met bezwaarmakers in gesprek gaan. Advies om nu geen besluit te nemen

— Robin Antonisse (@robinantonisse) 17 juni 2014

Stadsdeel Centrum geeft besluitvorming terug aan College en vraagt B&W opnieuw met bewoners in gesprek te gaan over plek Holocaustmonument

— Robin Antonisse (@robinantonisse) 17 juni 2014