Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pand Commelinstraat teruggegeven aan krakers

16 februari 2009, 18.47 uur · Aangepast 17 februari 2009, 20.04 uur

Een urenlang gesteggel om een gekraakt pand in de Commelinstraat in Oost is maandagmiddag in het voordeel van de krakers beslist.

Na urenlang overleg bij het Openbaar Ministerie werd besloten dat de krakers er weer in mochten.

Zondagmiddag trokken 10 krakers het pand binnen, volgens hen stond het al jarenlang leeg. Maandagochtend vroeg kwam de eigenaar samen met 10 bouwvakkers verhaal halen. Tegen de krakers werd gezegd dat ze binnen 5 minuten moesten vertrekken. Bij het duw en trekwerk wat ontstond raakte 1 kraker gewond aan zijn knie.

De eigenaar, die geen reactie voor de camera wilde geven, zegt dat hij al jaren wacht op een bouwvergunning van de gemeente. Maar volgens de krakers gaat het om een speculatiepand.

Tegen 13:00 uur maandagmiddag besloten enkele krakers de beslissing van het OM niet meer af te wachten en namen het heft in eigen hand. Ze drongen het pand via de achterkant binnen, maar werden kort daarop gearresteerd.


Rond drie uur kwam dan eindelijk uitsluitsel van het OM. Voorlopig mogen de krakers erin, totdat is vast komen te staan hoe lang het huis nou daadwerkelijk leeg staat. Dit tot afschuw van de eigenaar. Het O.M. verwacht binenn enkele weken duidelijk te kunnen verschaffen.