Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdam start voorbereiding eventuele WK-huldiging

20 juni 2014, 22.32 uur · Aangepast 26 juni 2014, 02.40 uur

De gemeente Amsterdam is begonnen met de voorbereidingen van een eventuele WK-huldiging voor het Nederlands elftal. Dit zei burgemeester Van der Laan vanavond op AT5.

De burgemeester benadrukte dat hij het lot niet wil tarten maar zei dat vanwege de enorme organisatie er niet tot de laatste dag gewacht kan worden. Van der Laan: 'We denken wel vooruit. Er is natuurlijk een theoretische kans. En een huldiging is wel een groot ding want als Nederland kampioen wordt, krijg je zoveel mensen. Dat moet je goed voorbereiden, dus dat loopt.'

Ook vier jaar geleden werd het Nederlands team gehuldigd in Amsterdam. Volgens de burgemeester is het logisch om het weer hier te doen omdat Amsterdam de hoofdstad is en het de vorige keer ook goed is gegaan. 

Toen, na de verloren WK-finale tegen Spanje, werd er zowel een rondvaart georganiseerd als een huldiging op het podium op het Museumplein. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat dit, mocht het aan de orde zijn, opnieuw zo zal gebeuren.

Van der Laan: 'De vorige keer hebben we de rondvaart gedaan, ook al werden ze maar tweede, omdat er teveel mensen verwacht werden op het plein. Het Museumplein heeft een maximum, dus eigenlijk was het qua crowd management doorslaggevend om een rondvaart te doen. Dus mochten ze nu wereldkampioen worden, dan is de kans groot dat er ook weer een rondvaart komt want dan spreid je de mensen over de stad.'