Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Joodse Omroep heeft vertrouwen in Anne Frank-spektakel EO

28 juni 2014, 01.37 uur · Aangepast 28 juni 2014, 23.10 uur

De Joodse Omroep heeft alle vertrouwen in de EO en Eye2Eye Media, die op 4 mei een muzikale vertelling over Anne Frank willen organiseren.

Volgens de directeur van de Joodse Omroep, Alfred Edelstein, kon het programma al vanaf het begin op de instemming van de omroep rekenen. Volgens Edelstein wordt het een integere herdenking: 'De Joodse Omroep zal zich nooit en te nimmer verbinden aan een televisieprogramma of een herdenkingsplechtigheid die negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de Joodse gemeenschap en met name Joodse vervolgingsslachtoffers. Integriteit is voor ons te allen tijde het sleutelwoord.'

Over 'De Nationale Herdenkingstocht', zoals de werktitel van het programma luidt, is Edelstein zeer te spreken. Dat is hij niet over de reacties die de plannen voor de tocht hebben opgeroepen. 'De wijze waarop dit debat in de media is gevoerd, louter op basis van interpretaties en aannames door derden naar aanleiding van een intern discussiestuk, heeft ons zeer verbaasd'. Edelstein zegt zelfs dat de commotie van de afgelopen dagen de belangen van de Joodse gemeenschap zouden kunnen schaden.

De plannen voor de herdenking, alla The Passion, maakten de afgelopen dagen veel los. Het is nog onduidelijk of de plannen ook uitgevoerd gaan worden.