Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ontnemingszaak tegen Willem Holleeder moet over'

1 juli 2014, 14.48 uur · Aangepast 1 juli 2014, 20.24 uur

De ontnemingszaak tegen Willem Holleeder moet opnieuw worden behandeld door de rechtbank, vindt Holleeders advocaat Stijn Franken.

De eerdere uitspraak in de zaak door de rechtbank in Haarlem is niet zuiver, omdat Rino Verpalen een van de rechters was. En die heeft zich ernstig vergaloppeerd met uitspraken over Holleeder die hij in De Telegraaf heeft gedaan.

Dat betoogde Franken vandaag bij het gerechtshof, dat zich over het hoger beroep in de ontnemingszaak van Holleeder buigt. Verpalen en zijn collega-rechters veroordeelden Holleeder tot betaling van bijna achttien miljoen euro. Dat fortuin heeft hij volgens de rechters met afpersing binnengehaald.

Verpalen was de rechter die ook de gewone strafzaak tegen Holleeder en een groep medeverdachten voor zijn rekening nam. Hij en zijn collega's veroordeelden Holleeder tot negen  jaar cel, wegens afpersing van onder meer Willem Endstra, de in 2004 doodgeschoten vastgoedmagnaat.

Volstrekt 'not done'
Enige tijd na het vonnis verschenen uitspraken van Verpalen in de krant, waarin hij een tip van de sluier oplichtte over zijn gedachten over de zaak en de persoon Holleeder. Volstrekt 'not done' voor een rechter, vond advocaat Franken van meet af aan. Pogingen van zijn kant om Verpalen vervolgens van de ontnemingszaak af te krijgen, mislukten. Ook een klacht bij de Hoge Raad strandde.