Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds vaker kinderen ontvoerd via Schiphol

12 juli 2014, 19.11 uur · Aangepast 16 juli 2014, 13.11 uur

De marechaussee op Schiphol heeft dit jaar al elf mensen aangehouden op verdenking van ontvoering van hun kind. Een aantal dat normaal in een heel jaar wordt gehaald.

Wanneer kinderen met een van hun ouders op reis gaan, moet de ander daarvoor toestemming geven. Veel ouders weten dit niet en komen daardoor in de problemen bij vertrek.

'Het is nu topdrukte bij de grenscontrole', aldus Falke van de Koninklijke Marechaussee. 'Door meer aanbod komen kindontvoeringen ook meer naar voren.' 

Vorig jaar zijn er maar liefst 271 kinderen meegenomen, zonder dat beide ouders daar toestemming voor hebben gegeven.'Er zijn zeker veel ontvoeringen. We weten er gelukkig een aantal keer per jaar te voorkomen door extra vragen die bij de balie gesteld worden', zegt Falke.

Elke dag worden er zo'n tien tot twintig ouders uit de rij geplukt door de marechaussee. Volgens het Centrum Internationale Kinderontvoering weten veel ouders niet dat er toestemming van de thuisblijvende ouder nodig is. Om vertragingen te voorkomen, wordt geadviseerd een toestemmingsformulier in te vullen.

Het formulier is hier te downloaden