Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurt wisselend over asielzoekers in Linnaeushof

14 juli 2014, 21.35 uur · Aangepast 15 juli 2014, 15.15 uur

Bewoners van Watergraafsmeer reageren verschillend op de komst van honderd asielzoekers aan het Linnaeushof. De een merkt er niets van, de ander ziet ze het liefst zo snel mogelijk vertrekken.

De asielzoekers zaten eerst in de Vluchthaven, maar de rechter gaf toestemming om die te laten ontruimen. Vorige week woensdag verliet een deel van de groep dat pand. Vervolgens waren die asielzoekers van plan om uit nood kamperen in het Oosterpark, maar toen werd ook gedreigd met ontruiming. Daarna kwam de groep in Watergraafsmeer terecht. 

'Ik ben er helemaal niet blij mee. Ik heb geen hekel aan die mensen, die moeten ook ergens hun onderdak hebben. Maar ik denk dat het de buurt naar beneden haalt,' zegt een buurtbewoner die anoniem wil blijven. Een andere bewoonster: 'Het verstoort mijn leven. Ik vind dat er echt iets aan gedaan moet worden om die mensen structureel te helpen.'

Er zijn echter ook bewoners die de komst van de groep niet eens is opgevallen. 'Ik heb er nog helemaal niets van gemerkt. Ik vind het ook prima als ik er niets van merk.'

Terugkeer

De groep moest eigenlijk werken aan terugkeer naar het land van herkomst, maar dat zijn de meeste asielzoekers niet van plan. Van de 133 personen die de afgelopen zeven maanden in de Vluchthaven verbleven, zijn er drie teruggekeerd naar hun land van herkomst.

Zes anderen kregen alsnog een verblijfsvergunning en 22 personen zijn nog in afwachting van hun procedure. Negen mensen zijn zodanig kwetsbaar dat ze in aanmerking komen voor vervolgopvang.

Ook het verblijf aan het Linnaeushof is waarschijnlijk van korte duur, het voormalig dagactiviteitencentrum staat namelijk nog gewoon te huur.