Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM gijzelt 'partner' Gwenette Martha al twee maanden

16 juli 2014, 00.15 uur · Aangepast 16 juli 2014, 13.04 uur · Foto: Martin Damen

Het openbaar ministerie heeft Inchomar B. al twee maanden in gijzeling. Volgens het OM weigert hij als getuige te vertellen wie op 16 augustus vorig jaar een moordaanslag op hem pleegde(n).

Volgens officier van justitie Sabine Tammes is de gijzeling, die steeds verlengd wordt, terecht. Zij denkt dat B. informatie heeft over de mislukte liquidatie. B. heeft eerder bevestigd dat hij weet wie hem afgelopen jaar in West probeerde(n) uit de weg te ruimen. Het is uitzonderlijk dat een dergelijke gijzeling zo lang duurt. Dat schrijft Het Parool vandaag.

Het gerechtshof heeft inmiddels al twee keer besloten dat het vasthouden van Inchomar B. rechtmatig is. B.'s advocaat Patrick Rombouts is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. 'Het is onbegrijpelijk en schandalig dat hier kennelijk andere maatstaven gelden dan in een vergelijkbare zaak waarin de getuige wél mocht zwijgen. Dit lijkt een persoonlijke vete te zijn.'

Inchomar B. wil niet over de aanslag spreken met justitie, hij wil gebruik maken van zijn verschoningsrecht. Volgens Rombouts wil B. geen informatie geven omdat hij dan zelf vervolgd kan worden. De afspraak waarbij op B. geschoten werd zou namelijk om een misdrijf kunnen gaan.

B. wordt door justitie gezien als een belangrijke speler binnen de strijd in de Amsterdamse onderwereld. Zo zou hij, met de geliquideerde Gwenette Martha, eerder van plan geweest zijn een kopstuk van een rivaliserend kamp dood te schieten.