Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pro-Palestijnse demonstratie in de stad

20 juli 2014, 12.34 uur · Aangepast 23 juli 2014, 18.57 uur

Vanmiddag is er een demonstratie tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook.

Betogers komen rond 15.00 uur samen op het Museumplein en lopen vervolgens een rondje door het centrum. Het openbaar vervoer krijgt last van de betoging. Bijvoorbeeld de tramlijnen die over de Rozengracht rijden. Rond 18.00 uur is de betoging weer afgelopen.

'Discriminerende en/of antisemitische uitingen in woord, beeld of gebaar, zoals hakenkruisen of de Hitlergroet, zijn strafbaar en worden niet getolereerd', benadrukt de gemeente. Op Facebook hebben 6500 mensen aangegeven erbij te zijn, maar het is nog de vraag hoeveel betogers zullen komen opdagen.

'We gaan ervan uit dat de demonstratie rustig zal verlopen', zegt een woordvoerder. 'Maar we zijn niet blind voor wat er in andere steden is gebeurd.' In Parijs en Brussel liepen pro-Palestijnse demonstraties gisteren uit de hand. Zoals gebruikelijk wordt de demonstratie begeleid door de politie.

Donderdagavond was er op de Dam al een demonstratie van aanhangers van Israël. Mocht er vandaag een tegendemonstratie zijn, dan worden die betogers verwezen naar het Frederiksplein.