Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechtszaak Hamza B. uitgesteld wegens ontbreken advocaat

22 juli 2014, 17.39 uur · Aangepast 31 juli 2014, 11.30 uur

De regiezitting in de rechtszaak van Hamza B. in Tanger in Marokko is uitgesteld. De zitting kon dinsdag niet verder omdat de verdachte in de Staatsliedenbuurt-zaak zegt dat hij geen advocaat in Marokko heeft.

Het is opmerkelijk dat Hamza B. dinsdag aangaf geen advocaat te hebben, omdat zijn advocaat wel in de rechtbank aanwezig was. Echter gaf B. aan de rechter te kennen dat dat niet zijn advocaat betrof. De regiezitting is daarom uitgesteld tot 9 september, zodat B. tijd heeft om een nieuwe advocaat te zoeken. Dan zal besloten moeten worden wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt. 

Nederlandse berechting
De Nederlandse advocaat van B., Gabriel Meijers, heeft overigens nog een procedure lopen om B. in Nederland voor de rechter te krijgen. In die procedure moet het Hof nog een uitspraak doen. Meijers wil niet ingaan op de vraag of de wending in de zaak vanmorgen iets te maken heeft met de procedure die nog loopt.

Geen uitlevering
Mocht het Hof overigens beslissen dat B. inderdaad in Nederland berecht moet worden, is het nog maar de vraag of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren. Marokko levert namelijk geen onderdanen uit.

Gevlucht
Het strafdossier werd in mei aan de autoriteiten in Marokko overgedragen. Hamza B. vluchtte naar Marokko nadat twee andere verdachten in de zaak werden opgepakt. B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt en het schieten op twee motoragenten.