Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vandaag dag van nationale rouw

23 juli 2014, 18.10 uur · Aangepast 24 juli 2014, 09.18 uur

Vandaag is een dag van nationale rouw in Nederland. De eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn rond 16.00 uur aangekomen in Eindhoven.

Op vliegbasis Eindhoven waren nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher aanwezig. Na de landing klonk er een trompetsignaal en werd er 1 minuut stilte in acht genomen. 

Om 16.00 uur minuut stilte voor slachtoffers vliegramp MH17 http://t.co/vljm7jtRbP

— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) July 23, 2014

Halfstok
Vanwege de dag van nationale rouw heeft minister-president Rutte de instructie gegeven om bij alle gebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok te voeren. Dit wordt ook gevraagd aan gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen. 

Verder kunnen op verschillende momenten van deze dag klokken worden geluid. Dit laatste gold met name gedurende vijf minuten voor aankomst van de vliegtuigen. 

Openbaar vervoer stil
Connexxion 
zette vandaag haar bussen om 16.00 's middags stil bij de bushalte. Ook het GVB zette om 16.00 al zijn voer- en vaartuigen stil.

Omstreeks 16.00 u zullen alle voertuigen en vaartuigen van GVB stilstaan tijdens de minuut stilte.

— GVB Amsterdam (@GVBnieuws) July 23, 2014 Schiphol kondigde de één minuut stilte aan met een oproep op de terminal. Vliegtuigen mijden het luchtruim boven de stad vanavond rond de stille tocht, die om 20.00 uur plaatsvindt. 

Ook het treinverkeer in Nederland stond woensdag een minuut stil.  

Stille tocht
Er kwamen zestien Amsterdammers bij de ramp om. Onder hen zijn deze familie uit Oud-Zuid, leraar Laurens de Graaff en Pim de Kuijer.

Op de dag van nationale rouw wordt er ook een stille tocht georganiseerd, die om 20.00 uur 's avonds op de Dam begint. De deelnemers lopen een ronde door de stad via het Rokin, de Munt, Vijzelstraat, Vijzelgracht, Weteringschans, Leidseplein, Marnixstraat, Rozengracht en Raadhuisstraat om weer te eindigen op de Dam.

Aangepaste programmering
Alle publieke tv- en radiozenders en verschillende commerciële zenders passen hun uitzendingen aan in verband met de dag van nationale rouw. Op de publieke kanalen is de hele dag geen reclame te zien of te horen.

Ook AT5 past de programmering woensdag aan. De stille tocht, die in verband met de ramp wordt georganiseerd, is vanaf 19.45 uur te volgen via AT5 en AT5.nl.