Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vermeende Amsterdamse jihadstrijder langer in voorarrest

23 juli 2014, 11.43 uur · Aangepast 25 juli 2014, 10.12 uur

De 20-jarige Maher H. zou hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië en bovendien zich hebben aangesloten bij ISIS. Dat denkt het Openbaar Ministerie althans, de rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat hij langer in voorarrest blijft.

Het OM onderschepte een sms van de moeder van Maher H.: 'Neem altijd afscheid van me als je op het slagveld staat'. H. staat terecht op verdenking van het samenspannen tot moord of doodslag uit een terroristisch motief. 

Behalve de sms van zijn moeder vond het OM ook chatberichten op zijn computer waarin hij spreekt over sterven voor de jihad. Op Facebook zijn er ook foto's gevonden van H. met wapens waarbij staat: 'Wij zijn strijders'. Uiteindelijk vertrok H. vorig jaar naar Syrië tot hij in februari dit jaar weer terugkeerde. 

Uit het rapport van de reclassering blijkt dat H. nu op geen enkele manier afstand neemt, de kans wordt groot geacht dat H. weer terugkeert naar Syrië. De advocaat van H., Peter Plasman, had gevraagd om zijn cliënt uit voorarrest vrij te laten. Volgens hem is het deelnemen van H. aan de gewapende strijd helemaal nog niet aangetoond.

'Het staat vast dat hij in Syrië is geweest, niet dat hij heeft gevochten', benadrukt Plasman. 'Een foto met een kalasjnikov zegt nog niet dat hij heeft meegestreden. Hij is uit zichzelf teruggekomen en wil zijn leven weer oppakken.'