Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Een collectief rouwmoment is nodig'

23 juli 2014, 20.04 uur · Aangepast 24 juli 2014, 01.54 uur

Veel Amsterdammers stonden woensdag, ieder op een eigen manier, stil bij de vliegramp van MH17. De mensen die AT5 sprak vinden het dan ook terecht dat er vandaag een nationaal rouwmoment in acht wordt genomen.

'Ik vind dat we zo'n collectief rouwmoment nodig hebben. We zijn zo'n klein land. Als je nu eigenlijk merkt hoe groot de impact is, dan ben ik ook wel van mening dat het ook wel mag', vertelt een voorbijganger. 'Ik vind het heel belangrijk dat wij er even bij stilstaan met zijn allen. Omdat er zo veel families bij betrokken zijn. Mensen die achterblijven', zegt een visboer op de Albert Cuypmarkt.

'Ik ben nu even wat boodschappen aan het halen. Vanmiddag blijf ik rustig thuis en ga ik tv kijken. Ik sta er wel bewust bij stil, zeker', aldus een ander. 'Je staat er toch bij stil. Mijn hart huilt gewoon, ik vind het triest. Kinderen, mensen, het doet mij gewoon wat.'

Stille tocht
Woensdagavond wordt een stille tocht gelopen vanaf de Dam vanwege de vliegramp. De tocht is vanaf 19.45 uur te volgen via AT5 en AT5.nl.