Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim 5000 mensen lopen mee in stille tocht

24 juli 2014, 00.33 uur · Aangepast 26 juli 2014, 12.22 uur

Zo'n 5000 mensen liepen vanavond mee in de stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de rampvlucht MH17.

Witte ballonnen stegen vanavond rond half 10 op boven de Dam. Voor het Paleis werden bloemen neergelegd. Het vormde de afsluiting van een massaal bezochte stille tocht door het centrum van de hoofdstad. 

De zwijgende menigte vertrok even na 20.00 uur vanaf de Dam. Nabestaanden, vrienden en kennissen van slachtoffers en mensen die hun medeleven wilden betuigen, liepen vanaf het plein zwijgend ruim anderhalf uur door de stad.

Veruit de meeste mensen waren in het wit gekleed, zoals de organisatie had verzocht. Ze droegen rode strikjes op de borst. De vele toeschouwers langs de route, toevallige passanten en mensen op terrassen, in cafés en in winkels waren stil bij het passeren van de ingetogen stoet. Ook klonk nergens muziek. Het anders zo bruisende Amsterdam hield woensdagavond zijn adem in.

De straten op de route, zoals het Rokin, de Vijzelstraat, Weteringschans en Rozengracht, waren afgesloten voor verkeer. Ook het openbaar vervoer lag stil. Op verschillende plekken langs de route werd een eerbetoon gebracht. Zo toonde het DeLaMar Theater op schermen op de gevel een herdenkingsteken, stonden agenten opgesteld voor het politiebureau aan de Marnixstraat en brandweermannen voor de kazerne aan de Rozengracht. Op de Dam wapperen vlaggen van alle landen die burgers hebben verloren bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines vorige week donderdag.

Terug op de Dam vroeg de organisatie de mensen om de meegebrachte bloemen voor het paleis te leggen. De bloemen blijven vanavond daar liggen en worden morgen naar de herdenkingsplek voor vertrekhal 3 op Schiphol gebracht.

Na het leggen van de bloemen werden duizenden witte ballonnen opgelaten, gevolgd door applaus en een minuut stilte. Daarna namen enkele sprekers het woord. Tegen kwart voor 10 bedankte organisator Peter van Lent de deelnemers voor hun massale komst. Hij kreeg een groot applaus vanuit het publiek.

AT5 maakt een samenvatting van de stille tocht. Bekijk deze hier.