Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechtbank beëindigt gijzeling liquidatiedoelwit

24 juli 2014, 17.34 uur · Aangepast 29 juli 2014, 01.57 uur · Foto: Martin Damen

De rechtbank heeft de gijzeling van Inchomar B. beëindigd. B. overleefde vorig jaar een kogelregen.

De 29-jarige B. werd vorig jaar in de nacht van 16 op 17 augustus neergeschoten op de Antwerpenbaan in Nieuw-West. Hij overleefde de liquidatiepoging dankzij een goed kogelwerend vest. Vervolgens vertrok hij ondanks zware verwondingen op eigen houtje uit het ziekenhuis.

Deze maand bleek dat Inchomar B. al twee maanden gegijzeld werd door het Openbaar Ministerie. Hij had verklaard te weten wie achter de mislukte liquidatiepoging zat en het OM wil weten wie dat dan is. Dat wil hij niet vertellen. Inmiddels acht de rechtbank het niet meer nuttig dat Inchomar B. vast blijft zitten, aangezien hij toch niet gaan meewerken.

Inchomar B. was ook een van de vier mannen die in oktober 2012 rond de Dam aangehouden werden op verdenking van het voorbereiden van een liquidatie. Ook de inmiddels geliquideerde Gwenette Martha zat bij dat groepje. Het OM gelooft nog altijd dat de vier mannen indertijd een liquidatie voorbereidden, hoewel deze theorie door ingewijden al lang afgedaan is als onzin. Inchomar B. en Gwenette Martha hadden gewoon iets te bespreken, zeggen zij.