Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kerken luiden klokken voor slachtoffers MH17

24 juli 2014, 22.19 uur · Aangepast 29 juli 2014, 11.29 uur · Foto: Jos van Zetten

Meer dan 75 kerken in de stad en omgeving hebben vanavond om 20.00 uur hun klokken geluid voor de slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne.

Ook hebben ze de deuren geopend voor mensen die, gelovig of niet, een plek zoeken waar ze een kaarsje kunnen branden of even stil willen zijn. De kerken zijn tussen 19.00 uur en 20.30 uur open.

Ook in plaatsen rondom Amsterdam kunnen mensen terecht, zoals in Diemen, Duivendrecht, Weesp en Bussum. In de kerken zijn pastors, predikanten of vrijwilligers aanwezig voor diegenen die over de vliegtuigcrash willen praten.

In sommige gebedshuizen vindt een korte gebedsdienst plaats, zoals in de Basiliek van de Heilige Nicolaas, of een orgelconcert. De locoburgemeester Laurens Ivens, brengt een bezoek aan enkele kerken. Onder de bijna 300 doden die bij de vliegramp om het leven kwamen, zijn ook zestien Amsterdammers.

'Vele Amsterdammers hebben vrienden, familie, collega's of kennissen verloren', aldus initiatiefnemer de Protestantse Kerk Amsterdam. 'Daarnaast zijn er veel Amsterdammers die hun medeleven willen betuigen aan de nabestaanden.' De kerken bieden ze daar nu de gelegenheid voor.