Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Honderden Marokkaans-Nederlandse jongeren betrokken bij zware criminaliteit'

31 juli 2014, 09.33 uur · Aangepast 3 augustus 2014, 23.04 uur · Foto: frank Buis/AT5

De groep Marokkaans-Nederlandse jongeren die zijn betrokken bij ten minste zes liquidaties en andere misdaden in Nederland en Antwerpen, is veel groter dan gedacht.

Het gaat volgens de Amsterdamse recherche om 'honderden' jongeren in zowel Nederland als Marokko. Dat meldt de Volkskrant aan de hand van het politieonderzoek naar de liquidatieserie.

Volgens de recherche en het Openbaar Ministerie in Amsterdam wanen de Marokkaans-Nederlandse jongeren zich onschendbaar in Marokko, dat geen onderdanen uitlevert. Het geld dat zij met hun misdaden verdienen, gaat naar Marokko.

Verdrag
Om de Marokkaans-Nederlandse criminelen die naar Marokko vluchten alsnog te kunnen aanpakken, heeft het Openbaar Ministerie in Nederland een verdrag gesloten met justitie in Marokko. Hierdoor kunnen verdachten onder Marokkaans recht worden vervolgd en berecht. Een voorwaarde is wel dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd.

UPDATE 14:45 uur
In een reactie op het artikel laat het OM in Amsterdam weten dat het door de Volkskrant genoemde aantal betrokken jongeren niet juist is.