Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammer opgepakt na demonstratie Den Haag

31 juli 2014, 12.55 uur · Aangepast 1 augustus 2014, 13.19 uur

Twee mannen die vorige week donderdag meeliepen in de pro-Gaza-demonstratie in Den Haag zijn opgepakt voor 'strafbare teksten'. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

De 32-jarige mannen uit Amsterdam en Den Haag worden verdacht van het 'aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras'.

Het OM heeft samen met de politie en twee tolken de beelden bekeken van de demonstratie op de Hoefkade. De tolken vertaalden los van elkaar teksten die door het OM als strafbaar worden gezien.

Tijdens de betoging werden anti-Joodse leuzen geroepen en droegen de demonstranten zwarte vlaggen van de islamitische terreurbeweging ISIS. Een verslaggeefster van GeenStijl die door demonstranten werd bedreigd, moest door de politie worden ontzet.

Brandbrief
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag ligt onder vuur na de demonstratie van vorige week en een eerdere betoging van 4 juli. De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Center stuurde Van Aartsen er een brandbrief over.