Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan: 'Passend eerbetoon tijdens Canal Parade'

31 juli 2014, 13.43 uur · Aangepast 1 augustus 2014, 11.18 uur · Foto: Jos van Zetten

Burgemeester Van der Laan vindt het goed dat voorafgaand aan de Canal Parade zaterdag een eerbetoon wordt gehouden aan de slachtoffers van de vliegtuigramp.

Een kwartier voordat de botenparade met bont uitgedoste homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders door de grachten gaat, varen twee witte boten van het Aidsfonds voor de stoet uit.

Volgens de burgemeester is dit een passend eerbetoon. Op de vraag of is overwogen de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride, niet door te laten gaan vanwege de crash in Oekraïne zei hij: 'Je houdt altijd een aarzeling, maar ik heb veel nabestaanden gesproken die zich er eigenlijk ook goed in kunnen vinden dat dit soort dingen doorgaan. Het is waardevol. Ze zijn hun geliefde verloren door iets afgrijselijks, dus ja het schuurt. Maar het is toch goed.'

Los van parade
Volgens directeur Irene Hemelaar van ProGay, de organisator van de Gay Pride, is doelbewust gekozen om de boten van het Aidsfonds los te maken van de parade. 'We dachten eerst aan een klein stil bootje, maar dat zou nergens op slaan tussen het feestgedruis.'

Uit respect voor de nabestaanden heeft de organisatie van de Gay Pride de feestelijke banieren in de stad pas dinsdag opgehangen, terwijl het evenement al vorig weekend begon.