Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Amsterdam wordt vies, vuig en te vol'

1 augustus 2014, 10.08 uur · Aangepast 4 augustus 2014, 15.31 uur

Als de gemeente niet snel ingrijpende maatregelen neemt worden binnen afzienbare tijd de grenzen van de (toeristische) groei bereikt en wordt de stad 'vies, vuig en te vol'.

Dit schrijft Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes vrijdag in een open brief in NRC Next 'Het aantal bezoekers rondom het Museumplein is inmiddels de vijf miljoen per jaar gepasseerd. Dat is dus de nieuwe realiteit', schrijft Pijbes, die onder meer de populariteit van zijn 'eigen' Rijksmuseum als oorzaak van de toenemende drukte noemt. 

De alsmaar groeiende stroom toeristen moet nu op 'passende wijze' worden opgevangen, oordeelt de museumdirecteur. 'De eerste aanzetten daravoor zijn inmiddels gedaan, maar ze gaan lang niet ver genoeg'.

Pijbes wil onder meer dat straathandel, shortstay-kamerverhuur, de taximarkt en cruisevaart hard worden aangepakt. Ook het prostitutie- en softdrugsbeleid verdienen de aandacht. Maar de stad moet vooral schoner. Veel schoner. 'Bouw nu eindelijk voldoende fietsstallingen. Maak een einde aan de middeleeuwse manier van huisvuil aanbieden in de binnenstad en rondom het Museumplein. In de rijkste wijken van het land scheuren wekelijks de vuilniszakken open, aangevreten door meeuwen, ratten en ander ongedierte', aldus Pijbes.

Marciano