Start van hoofdcontent

Stad

nl

Negentiende Canal Parade begint met eerbetoon MH17

2 augustus 2014, 12.08 uur · Aangepast 2 augustus 2014, 22.46 uur · Foto: dickys

Het is vanmiddag tijd voor het traditionele hoogtepunt van de Gay Pride, in totaal tachtig boten met feestende lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders zullen de 19e Canal Parade vanaf 13.45 uur opluisteren.

De bonte stoet wordt een kwartier voor aanvang voorafgegaan door twee witte boten van het Aids Fonds, die een eerbetoon vormen aan de slachtoffers van MH17.

'We varen vandaag mee met de Canal Parade omdat we het heel belangrijk vinden om stil te staan bij het werk van onze omgekomen collega's.' Dat zei Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds. Op de vaartuigen staan teksten als 'Remembering our colleagues on MH17' en 'Our work goes on. Together we will beat the virus.'

Bijzonder is dit jaar verder de aanwezigheid van een Marokkaanse boot. De opvarenden willen hiermee de zichtbaarheid van Marokkaanse LHBT's vergroten en taboes doorbreken. Ook is er een Joodse boot, met daarop onder anderen de Israëlische ster Dana International en rabbijn Marianne van Praag.

Met de Amerikaanse boot Freedom to Marry willen de initiatiefnemers aandacht vragen om als homoseksuelen te kunnen trouwen in de Verenigde Staten. Conchita Wurst, de Oostenrijkse 'vrouw-met-baard' die dit jaar het Eurovisiesongfestival won, is ook van de partij.

LIVE op AT5
AT5 doet vanaf 13.15 uur live verslag van de Canal Parade op AT5.nl/live