Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB jaarlijks 650.000 euro kwijt aan verwijdering graffiti

4 augustus 2014, 09.50 uur · Aangepast 7 augustus 2014, 12.06 uur

Het weghalen van graffiti van trams, bussen, metro's en stations kost het GVB jaarlijks tonnen, de kosten voor de NS lopen zelfs in miljoenen.

Volgens Metro geeft het GVB elk jaar 650.000 euro uit aan het verwijderen van de verf. 'En dan rekenen we niet eens de kosten mee voor het buitendienststellen en milieuvervuiling', laat de stadsvervoerder weten.

Ondanks de inzet van meer camera's en en bewakers gaan de 'kunstenaars' regelmatig erg ver om hun werk te kunnen plaatsen. Zo werd in november op metrostation Venserpolder een heuse overval gepleegd op een metro. Een groep van twintig man hield de metro tegen door fietsen tussen de deuren te plaatsen, binnen vijf minuten werd het metrostel volgekliederd. 

Miljoenenpost
Voor de NS lopen de kosten zelfs in de miljoenen, het spoorbedrijf is per jaar zo’n 4 miljoen euro kwijt aan het verwijderen van de verf op de treinen. Uit de laatste cijfers blijkt dat het bedrijf vorig jaar 75.000 vierkante meter aan graffiti van de treinen moest halen. Daar kwam nog eens 21.000 vierkante meter aan interieur bij.

Ook moest dit jaar 600 vierkante meter aan met graffiti besmeurde dakranden en koppen van NS-treinen worden overgeschilderd. Het werkelijke bedrag ligt eigenlijk hoger dan 4 miljoen, benadrukt een NS-woordvoerder. 'De klant is hier de dupe van. Er gaan voor ons veel tijd en middelen in zitten, die we graag anders zouden besteden.'