Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVD verbolgen over 'Straatrecht-cursus' voor Marokkanen

8 augustus 2014, 11.40 uur · Aangepast 12 augustus 2014, 13.51 uur · Foto: Frank Buis/AT5

Jongeren in West krijgen tijdens een cursus 'Straatrecht' tips en trucs hoe ze agenten kunnen dwarszitten, vindt de VVD.

Gemeenteraadslid Rik Torn gaat vragen stellen in de raad over de Stichting Aknarij West. Zij kregen in 2013 en 2014 in totaal €37.976 subsidie, meldt De Telegraaf vandaag. 'Een training om probleemjongeren weerbaarder tegen de politie te maken, worden wat betreft de VVD niet betaald uit subsidiepotjes bestemd voor welzijn.'

'Als de training daadwerkelijk de omgang tussen jongeren en de politie zou bevorderen, zou het wellicht een positieve bijdrage kunnen leveren', zegt Torn in de krant. 'Maar de website van Straatrecht geeft de indruk dat met de training een groep al dan niet probleemjongeren extra munitie wordt geboden om het werk van de politie moeilijker te maken.

Zo zouden de cursisten geadviseerd worden om bijvoorbeeld de politie te filmen tijdens haar werk of om nooit iets tegen de politie te zeggen als je wordt aangehouden. 'De politie lijkt daarmee door Aknarij niet als vriend maar als vijand te worden neergezet', aldus Torn.

Stichting voor Marokkaanse jongeren
Stichting Aknarij West is een Marokkaanse organisatie die zich richt op jongeren van Marokkaanse afkomst, met name op de groep die een Zuid-Marokkanse achtergrond heeft. Aknarij heeft de cursus niet zelf ontwikkeld.

De stichting zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. 'Voor deze training zal geen subsidiegeld van Aknarij worden gebruikt. Dat wordt alleen gebruikt voor activititeiten die zijn overeengekomen met de gemeente', zegt het in een reactie. 'Wij streven met deze cursus juist na om jongeren mondiger te maken. Door het volgen van deze training zal duidelijker zijn wat hun rechten en plichten zijn. Bovendien komen de cursussen tot stand in samenwerking met de politie.'