Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vlucht TK 1951 draait uit op ramp

25 februari 2009, 17.55 uur · Aangepast 26 februari 2009, 15.06 uur

Negen personen zijn woensdag omgekomen door een vliegtuigcrash bij Schiphol. Er zijn nog 6 personen zo ernstig gewond dat het niet duidelijk is of zij de verwondingen zullen overleven.

De vlucht van een passagierstoestel van Turkish Airlines van Istanbul naar Amsterdam is woensdag uitgedraaid op een ramp. Vlak voor de landing op de Polderbaan van Schiphol crashte de Boeing 737-800 door nog onbekende oorzaak en kwam in een weiland terecht. Negen mensen verloren het leven, onder wie drie bemanningsleden.

Klik hier voor een beeldverslag van de rampplek

In totaal raakten 84 mensen gewond. Zes van hen verkeren in kritieke toestand. De gewonden liggen in ziekenhuizen in onder andere Hoofddorp, Leiden, Amsterdam en Utrecht. Aan boord van rampvlucht TK 1951 waren in totaal 134 mensen, van wie zeven bemanningsleden.

De reddingsoperatie die snel na de crash op gang kwam, oogstte Europese lof. Hulpverleners waren snel ter plaatse. Op de onheilsplek in een weiland stonden in een mum van tijd tientallen ambulances, brandweerauto's en andere voertuigen.

Volgens Pieter van Vollenhoven, de voorzitter van Onderzoeksraad voor Veiligheid, heeft de bemanning van het vliegtuig geprobeerd het toestel zo lang mogelijk in de lucht te houden. ,,Maar als je dan snelheid verliest, dan val je lettelijk uit de lucht. Het toestel heeft ook geen lang spoor in het weiland getrokken'', zei hij. Dat laatste zou erop kunnen wijzen dat de motoren van het toestel waren uitgevallen.

De Boeing 737-800 geldt als een moderne kist en heeft een goede reputatie, zei Michiel van Tooren van de Technische Universiteit Delft. Ook voor de hoogleraar aan de faculteit lucht- en ruimtevaarttechnologie is het nog een grote vraag wat er is misgegaan. ,,De kist was nog vrij jong, dus is er geen sprake van vermoeiing. Waarschijnlijk is er iets misgegaan met de motoren'', zei hij.

Het onderzoek naar de oorzaak kan maanden, zo niet jaren duren. De zwarte doos met vluchtgegevens is gevonden, liet Van Vollenhoven weten.