Start van hoofdcontent

Stad

nl

Funda Müjde fietst 3500 kilometer met een dwarslaesie

18 augustus 2014, 16.40 uur · Aangepast 20 augustus 2014, 16.25 uur · Foto: Stichting Bewegen is Leven

De tocht die cabaretier en actrice Funda Müjde op 28 mei begon, is bijna ten einde. Zondag komt de rolstoelgebonden vrouw aan in Istanboel, na een fietstocht van 3500 kilometer.

Bijna drie maanden duurde de tocht, die Müjde aflegde op een speciale handbike. Makkelijk was het niet. Door hevige regenval in Servië kwam de actrice twee keer vast te zitten in de modder en moest ze logesleept worden door een tractor. In Oostenrijk deed Müjde mee aan de loodzware HandBikeBattle, een wedstrijd voor handbikes.

Onderweg was er veel aandacht voor haar tocht, onder meer Sloveense, Bulgaarse en Kroatische media berichtten over de onderneming. Müjde wil met haar fietstocht aandacht vragen voor het belang van bewegen. Zo zouden volgens haar fitnesscentra voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ook voor minder validen.

Müjde liep in 2007 een dwarslaesie op in Istanboel, toen ze betrokken was bij een ongeluk met een taxi. Het voertuig sloeg meerdere keren over de kop. Ondanks het ongeluk bleef ze acteren.

Stichting Bewegen is Leven