Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slachtoffer liquidatie Oost verdachte schietpartij Staatsliedenbuurt

19 augustus 2014, 14.29 uur · Aangepast 20 augustus 2014, 15.37 uur

De identiteit van de man die vannacht werd geliquideerd in Zeeburg is bekend. Het gaat om Derkiaoui van der Meijden (34), bekend als 'Derk' of 'Pirki.'

Van der Meijden werd verdacht van betrokkenheid bij de geruchtmakende dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt van twee jaar geleden. Hij is hier echter nooit voor aangehouden.

Nadat hij gisteravond op de Borneokade ter hoogte van de Entrepotbrug werd neergeschoten, overleed hij in het ziekenhuis. De Nederlands-Marokkaanse man droeg een kogelvrij vest.

Benaouf A., het beoogde doelwit van de liquidatie in de Staatsliedenbuurt, ontsnapte destijds aan de schutters. Hij noemt Van der Meijden volgens de krant een 'professionele huurmoordenaar'.

De gewelddadige dood van Van der Meijden lijkt te passen in een golf liquidaties, die in oktober 2012 op gang kwam met de moord op Najeb Bouhbouh in Antwerpen.

Het geweld in de Staatsliedenbuurt is daarop mogelijk een reactie geweest. Daarna volgden nog zeker vier dodelijke schietpartijen.

Vóór het incident van maandag was crimineel Gwenette Martha het laatst bekende slachtoffer. Hij werd op 22 mei in Amstelveen met tientallen kogels doorzeefd. Martha (40) was een vriend van Bouhbouh.

Bas de Vries