Start van hoofdcontent

Stad

nl

Flinke groei Amsterdamse haven

19 augustus 2014, 20.55 uur · Aangepast 20 augustus 2014, 00.30 uur · Foto: Jos van Zetten

De Amsterdamse haven heeft in het eerste halfjaar 42,1 miljoen ton goederen verwerkt, 4,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Inclusief de overslag in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad steeg de totale overslag van de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied met 5,4 procent tot 51 miljoen ton. Dat maakte exploitant Havenbedrijf Amsterdam dinsdag bekend.

De groei van de overslag in Amsterdam is voornamelijk te danken aan olieproducten. Daarvan werd 21,2 miljoen ton verwerkt, 6,8 procent meer dan een jaar geleden. Daarmee bevestigt Amsterdam zijn positie als belangrijke benzinehaven, zegt het Havenbedrijf. Ook de overslag van kolen liet groei zien, met 5,1 procent tot 10,3 miljoen ton.

Daling
Niet op alle fronten werden betere resultaten gehaald. Zo daalde de overslag van agribulk, zoals granen en meststoffen, met 2,7 procent tot 4,7 miljoen ton.

Ook het aantal zeecruiseschepen dat aanmeerde in Amsterdam liep terug. Het waren er in totaal 55 tegen 64 in het eerste halfjaar 2013. Deze daling heeft volgens het Havenbedrijf met de zeesluis te maken die te klein is voor de nieuwste categorie cruiseschepen. In november beslist de gemeente Amsterdam over de vervroegde aanleg van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden.