Start van hoofdcontent

Stad

nl

Parkeergegevens toch naar Belastingdienst

20 augustus 2014, 10.59 uur · Aangepast 20 augustus 2014, 20.59 uur

De gegevens van klanten van het bedrijf SMS Parking moeten toch worden overdragen aan de Belastingdienst.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch gisteren in hoger beroep bepaald. Klanten van SMS Parking betalen parkeermeters via hun gsm. De Belastingdienst wil de klantgegevens hebben om fraude door onder andere leaserijders te kunnen ontdekken.

Het bedrijf wilde die niet afgeven en de rechtbank besloot eerder ook dat dat niet hoefde. Het hof bepaalde dinsdag echter anders. SMS Parking wil de gegevens niet afgeven, omdat dat volgens het bedrijf een te grote inbreuk is op de privacy van de gebruikers.

Het hof vindt dat de opgevraagde gegevens niet meteen te herleiden zijn naar personen. Bovendien vindt het hof dat de Belastingdienst de privacy voldoende waarborgt door de gegevens meteen te vernietigen als er geen sprake lijkt van fraude. Het hof oordeelde over een verzoek van de Belastingdienst over gegevens van 2012.

Concurrent Yellowbrick van SMS Parking had die gegevens eerder al wel overgedragen, omdat juristen van dat bedrijf adviseerden dat de Belastingdienst recht heeft op de gegevens. Volgens het gerechtshof heeft SMS Parking aangegeven de gegevens af te staan als de rechter dat eist.