Start van hoofdcontent

Stad

nl

24-jarige Lisa gaat 'back to basic' op Indonesisch eiland

20 augustus 2014, 13.01 uur · Aangepast 21 augustus 2014, 10.15 uur

De 24-jarige Lisa gaat een spannende reis maken naar het Indonesische eilandje Sumba. Samen met drie anderen gaat ze elf dagen ervaren hoe het is om op Sumba te leven, zonder toegang tot energie.

De actie is onderdeel van Expeditie Sumba, die al voor de derde keer door georganiseerd wordt door ontwikkelingsorganisatie Hivos. Met de actie wil Lisa samen met de organisatie aandacht vragen voor duurzame energie. Het Indonesische eiland moet namelijk in tien jaar tijd voor 100% draaien op duurzame energie.

Lisa mag deelnemen aan de expeditie omdat zij op het idee kwam om een crowdfunding-campagne voor biogas op te starten. De expeditie van 11 dagen moet echt een ervaring worden. Lisa gaat bij lokale bevolking wonen, moet hout sprokkelen voor een vuurtje. 'S nachts is het pikkedonker in de hut. Ook is er geen lekkere warme douche, wassen gebeurt in een riviertje, dat is ook de plek waar Lisa haar kleren moet wassen.

'Internetten en dingen die hier allemaal heel normaal zijn, die kunnen daar niet. Ik denk dus dat ik een goed boek en een knijpkat mee moet nemen', aldus Lisa. 29 augustus vertrek Lisa naar Sumba, daar wordt ze onthaald met een ritueel waarbij er een varken voor haar neus geslacht wordt.