Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'Krim-kunst' blijft voorlopig in Allard Pierson

20 augustus 2014, 20.57 uur · Aangepast 24 augustus 2014, 21.14 uur

De betwiste Krim-collectie die op dit moment in het Allard Pierson Museum te zien is, blijft voorlopig in Nederland.

Oekraïne en musea op de door Rusland geannexeerde Krim eisen de collectie op, maar het museum heeft besloten nog geen keuze te maken naar wie de objecten gaan.

Het museum heeft laten weten dat het een uitspraak van de rechter of een arbiter afwacht, of overeenstemming tussen de partijen. Die beslissing is genomen na uitgebreid juridisch onderzoek in de volgens het museum ''unieke en ingewikkelde zaak''.

Volgens het Allard Pierson Museum is het vrijwel zeker dat de benadeelde partij een claim indient, als de collectie aan één van de eisers wordt overgedragen. Het museum wil dat risico niet lopen. Tot er wel duidelijkheid is, zullen de kostbaarheden veilig worden bewaard.

Getouwtrek
De kostbare voorwerpen van de tentoonstelling 'De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee' zijn uitgeleend door musea op de Krim. Het getouwtrek ontstond toen Rusland in maart de Krim van Oekraïne afpakte. Sindsdien eist zowel de Oekraïense regering in Kiev als Rusland de waardevolle spullen op.

De collectie, die bestaat uit onder meer een gouden zwaardschede, een pronkhelm en talloze juwelen, is nog te zien tot en met 31 augustus in het Allard Pierson Museum.