Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Uitmarkt wil meer nieuw talent

21 augustus 2014, 21.47 uur · Aangepast 22 augustus 2014, 14.23 uur

Eind volgende week is het weer tijd voor drie dagen lang toneel, muziek, dans en andere kunsten. Op de 37e editie van de Uitmarkt krijgt nieuw talent een belangrijke plek.

'De Uitmarkt is altijd een springplank geweest voor nu bekende artiesten, musici en dansers. Er was echter een lichte vergrijzing aan de gang', zo zei Frans van der Avert, directeur van Amsterdam Marketing vandaag. De organisatie plaatst aanstormend talent daarom weer in het middelpunt van het festival.

Finalisten van het Prinses Christina Concours treden op, net als nieuw afgestudeerde muzikanten van het conservatorium. Ook dit jaar weer is er een broedplaats, de Vrije Uitloop. Op die plek gelden geen duidelijke regels en mogen artiesten buiten de gebaande paden treden. Op de broedplaats zijn ook sneak previews te zien van het Amsterdam Fringe Festival. Het Museumplein wordt omgetoverd in een boekenmarkt, waar schrijvers en uitgeverijen te vinden zijn.

Tijdens de openingsavond op 29 augustus, treden Waylon, Remy van Kesteren, Typhoon en 120 man van het Koor van De Nationale Opera op. Hun optredens zijn onderdeel van een programma dat dit jaar bestaat uit 300 voorstellingen, met 2000 artiesten, op 30 podia.