Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester Hazenstraat overleden

22 augustus 2014, 15.04 uur · Aangepast 24 augustus 2014, 01.44 uur

De flamboyante Nelis Vogelenzang, ook wel de burgemeester van de Hazenstraat genoemd, is gisterochtend op 74-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden.

De verstandelijk gehandicapte Nelis had één hartenwens: beroemd worden en dat is gelukt. Tal van bekende Nederlanders gingen met Nelis op de foto, waaronder Ruud Gullit en André van Duin. Het was burgemeester Ed van Thijn die Nelis de titel burgemeester van de Hazenstraat gaf. Nelis' 65ste verjaardag werd groots gevierd, er kwam een boek over zijn leven uit, met een heuse signeersessie bij Scheltema. Ook was er een Nelisdag op de Elandsgracht. Zo schrijft Het Parool.

Volgens vriend Peter van der Meer wilde Nelis niet zomaar beroemd worden: 'Het idee hierachter voor hem was, dat iedereen dan aardig voor hem zou zijn, en hem gedag zou zeggen. Een mooie wens, maar alleen voor hem. En dat wilde ik niet. Vandaar dat ik met hem heb afgesproken dat als het zou lukken BN'er te worden, we dit zouden benutten om op te komen voor de andere verstandelijk gehandicapten.'

Zo gezegd zo gedaan. Samen voerden Van der Meer en Nelis actie voor gezondere maaltijden voor verstandelijk gehandicapten. De burgemeester van de Hazenstraat overleed aan de gevolgen van kanker.