Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Prijzen cultuur in Amsterdam sterk gestegen

22 augustus 2014, 20.12 uur · Aangepast 23 augustus 2014, 18.01 uur

De prijzen voor culturele activiteiten zijn in Amsterdam sinds 2009 veel sterker gestegen dan in andere grote steden.

In Londen, Rome en Wenen daalden de kosten van een bezoek aan bijvoorbeeld een theater en een museum met meer dan een vijfde, maar in Amsterdam stegen ze juist met 37,3 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van Post Office Travel Money, waarover de BBC bericht. Twee mensen kregen opdracht in 12 grote Europese steden kaartjes te kopen voor een bezoek aan een kunstgalerie, een museum, een monument, een operavoorstelling, een balletuitvoering en een klassiek concert. Nergens waren de prijzen zo sterk gestegen als in de Nederlandse hoofdstad.

London duurst
De twee waren in Londen het meest kwijt: 256 pond (meer dan 320 euro). Een bezoek aan de opera en het ballet alleen al kostte het tweetal 208,50 pond. De kosten waren het laagst in de Poolse hoofdstad Warschau. De twee hoefden daar niet meer dan omgerekend 87,60 euro op tafel te leggen. Twee kaartjes voor de opera kostten in Warschau niet meer dan 25 euro.

Mensen die cultuur willen snuiven en niet te veel willen uitgeven, kunnen ook terecht in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, de Tsjechische hoofdstad Praag en de Ierse hoofdstad Dublin. Daar was het tweetal omgerekend respectievelijk 100, 116 en 128 euro kwijt.