Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Alle films Van Gogh in filmmuseum EYE

25 augustus 2014, 15.27 uur · Aangepast 28 augustus 2014, 12.11 uur

Filmmuseum EYE draait vanaf 10 oktober alle 13 speelfilms van Theo van Gogh. Bij een aantal voorstellingen zijn cast en crew aanwezig, kondigde het museum maandag aan.

Van Gogh was in de laatste jaren van zijn leven vooral bekend als criticus van de islam. EYE benadrukt met dit retrospectief juist de kwaliteiten van Van Gogh als filmmaker en filmliefhebber. Hij maakte tussen 1981 en 2004 13 speelfilms, waarmee hij één van de meeste productieve Nederlandse filmmakers was.

Theo van Gogh maakte films in verschillende genres, van de vroege zwart-witfilms Luger en Charley tot de literatuurverfilmingen Een dagje naar het strand, Terug naar Oegstgeest en Vals licht. Van zijn kleinschalige en onafhankelijke producties 06, Blind Date en Interview zijn na zijn dood Amerikaanse remakes gemaakt.

Het is op 2 november precies 10 jaar geleden is dat de columnist, interviewer en filmmaker werd vermoord. EYE vertoont daarom niet alleen zijn films, maar draait daarnaast vier van zijn favoriete klassiekers: Salò, Don't Look Now, A Clockwork Orange en Repulsion.