Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Airbnb voor boten' gesommeerd te stoppen

26 augustus 2014, 10.14 uur · Aangepast 28 augustus 2014, 18.18 uur · Foto: Jos van Zetten

De bedrijven Goboat en Barqo, die particulieren die een bootje willen huren en verhuren met elkaar in contact brengen via een website, zijn door Waternet gesommeerd hun activiteiten te staken.

De startups maken het bootbezitters mogelijk om hun vaartuig, op momenten dat ze er zelf geen gebruik van maken, aan een ander te huur aan te bieden. De bedrijfjes strijken een deel van de verhuurprijs op. 'Het is een mooi initiatief, maar het mag niet', zegt Waternet-woordvoerder Daniëlle van Gerven tegen Het Parool.

Wie een boot wil verhuren moet over een zogenoemde exploitatievergunning beschikken en die wordt alleen verstrekt aan professionele bedrijven, zoals rondvaartbedrijven. GoBoat, dat eerder deze maand online ging, is door Waternet gesommeerd om aanbieders van bootjes niet langer toegankelijk te maken voor bezoekers van de site.

Ook concurrent Barqo, dat volgende week online zal gaan, heeft van Waternet te horen gekregen dat de activiteiten van het bedrijf illegaal zijn. Als de bootverhuurders toch doorgaan, dan zullen er boetes uitgedeeld worden. GoBoat en Barqo zijn niet de enige platformen die voor problemen zorgen in de stad. De app Uberpop zorgt voor gemorrel in de taxi-branche en hoteliers zijn niet blij met verhuursite Airbnb.