Start van hoofdcontent

Stad

nl

HEMA wil van af van Zwarte Piet

26 augustus 2014, 16.50 uur · Aangepast 29 augustus 2014, 10.58 uur

Een e-mail van verkoopdirecteur Rob Heesen aan een HEMA-klant over de pietendiscussie leidt tot grote beroering over de rol van Zwarte Piet.

Op sociale media en in de politiek wordt heftig gereageerd op het uitgelekte bericht als zou HEMA Zwarte Piet in de ban hebben gedaan. Op website GeenStijl wordt opgeroepen tot een boycot. PVV-voormannen Geert Wilders en Martin Bosma zetten zich via Twitter af tegen het vermeende pietenstandpunt van het concern. 'Een volk dat voor zeurallochtonen zwicht, zal meer dan Zwarte Piet verliezen', aldus Bosma.

De HEMA-directeur schrijft in de e-mail dat vrijwel geen enkele Zwarte Piet meer op de verpakking te zien zal zijn, zegt het actiecomité Malle Piet dat het bericht in bezit heeft. HEMA bevestigt dat Heesen 'contact heeft gehad met een klant die zich niet heeft voorgedaan als lid van een comité', waarmee het bedrijf suggereert dat de mail daadwerkelijk bestaat.

Het bedrijf wil verder niet ingaan op de inhoud van de e-mail. HEMA zegt dat het 'officiële standpunt' is dat voor 5 december alles is ingekocht. 'En over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen.'

Ook andere winkelketens worstelen met Zwarte Piet. De voorbereidingen voor de belangrijke verkoopperiode zijn begonnen en zijn voor vele winkelketens reden aanpassingen te doen. Wat die wijzigingen zijn, houden zij echter voor zich. AH en Bart Smit zeggen geen onderdeel te willen worden van het maatschappelijke debat over Zwarte Piet.

Middenstand
De middenstand is volgens fabrikanten van geschenkpapier nog niet zo ver om Zwarte Piet in de ban te doen. De bestellingen voor cadeaupapier met Sint én Zwarte Piet komen gewoon binnen, bevestigt directeur Dave Adriaans van Decoma Verpakkingen in Lieshout. 'We merken geen verandering in bestellingen van onze klanten.'

Bijenkorf zegt dat de klimpieten als vanouds de lichthal van de vestiging in Amsterdam zullen sieren. Het uiterlijk van Zwarte Piet wordt volgens de Bijenkorf aangepast in lijn met aanbevelingen van Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Hoe de pieten er uit moeten zien, blijft echter onduidelijk. Dat centrum pleit na onderzoek voor kleinschalige experimenten en aanpassingen, onder meer in Amsterdam.