Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Opnieuw problemen Dienst Belastingen

28 augustus 2014, 11.18 uur · Aangepast 1 september 2014, 09.54 uur

Amsterdam voldoet niet aan de eisen voor het vaststellen van de WOZ-waarde van woningen. Als die waardebepaling niet verbeterd wordt kan het de gemeente 160 miljoen euro gaan kosten.

Wethouder financiën Udo Kock maakte vandaag in een persconferentie bekend dat de gemeente op de vingers is getikt door de waarderingskamer. 

Volgens de Waarderingskamer, die de uitvoering van de wet WOZ controleert, heeft Amsterdam de waardebepaling niet op orde. Als de waarde die aan een huis wordt toegekend niet klopt, dan klopt de belasting die wordt betaald ook niet. In het uiterste geval zou Amsterdam in 2015 geen OZB voor eigenaren van woningen en panden mogen heffen. De schade bedraagt dan 160 miljoen euro.

Toezicht uitgebreid
Door het vorige college zijn al 21.000 huizen opnieuw bekeken om de waarde vast te stellen. Ook heeft Kock het verscherpte toezicht op de Dienst Belastingen, dat geldt sinds een belastingblunder van vorig jaar, uitgebreid. Uit controles die de Waarderingskamer uit zal voeren tussen nu en januari 2015 moet blijken of Amsterdam in 2015 OZB mag heffen.

Volgens Kock zijn de problemen onderdeel van een groter probleem. De manier van werken bij de Dienst Belastingen is niet goed. De ICT is verouderd en er is sprake van een 'familiecultuur'. Hierdoor is de dienst niet kritisch genoeg. 

Als Amsterdam zijn WOZ-zaakjes niet op orde brengt, kan volgend jaar in het uiterste geval geen OZB geheven worden. Schade dan 160 miljoen E

— Menko Arends (@MenkoArends) August 28, 2014

Kock: Manier van werken belastingdienst niet goed, ICT systeem verouderd, sprake van 'familiecultuur', dus niet kritisch genoeg. #AT5

— Menko Arends (@MenkoArends) August 28, 2014