Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvVA wil 'spookzetel' Zuidoost niet zomaar kwijt

28 augustus 2014, 16.21 uur · Aangepast 28 augustus 2014, 21.13 uur

De Partij voor Vrije Amsterdammers wil niet dat zijn 'spookzetel' in de bestuurscommissie in Zuidoost naar het CDA gaat. De partij wil inspraak hebben in wie de zetel krijgt.

De PvVA won tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen één zetel in de bestuurscommissie in Zuidoost. Maar omdat lijsttrekker De Weerd in Apeldoorn woont en niet van plan is naar Zuidoost te verhuizen en de andere persoon op de lijst nog geen 18 is, werd de gewonnen zetel een 'spookzetel'. In plaats van dertien heeft de bestuurscommissie nu twaalf leden.

Eerder deze maand leek er een oplossing te zijn. Een partijlid van het CDA zou de zetel innemen omdat die partij de meeste stemmen had van alle zetelloze partijen. Maar de PvVA verzet zich tegen die beslissing. De partij wil inspraak in welke partij de zetel toegewezen krijgt.

Jan Bremer, de voorman van de PvVA, verklapte aan Het Parool dat hij bezwaar ging maken tegen de oplossing. Bremer noemt de maatregel 'onwettig' en wil met de burgemeester praten over een nieuwe oplossing. 'Ik kan mij voorstellen dat wij onze zetel schenken aan de fractie die mij een functie van buitengewoon fractiemedewerker aanbiedt. Zo kunnen we toch invloed uitoefenen op het beleid.'