Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bejaarde oplichter maakte tientallen Amsterdamse slachtoffers

29 augustus 2014, 18.38 uur · Aangepast 29 augustus 2014, 22.41 uur

Een 73-jarige man is gisteren in een pension in Noordwijk opgepakt omdat hij met babbeltrucs vele mensen in Amsterdam geld afhandig heeft gemaakt.

De verdachte kwam in beeld toen vooral in de Rivierenbuurt opvallend veel senioren aangifte deden van oplichting. Daarbij dook steeds hetzelfde signalement op, van een man die er als een zestiger uitzag. Ook de manier waarop hij het vertrouwen van de ouderen wist te winnen en met een smoes geld wist te lenen, bleek bijna identiek.

Hij belde aan en stelde zich voor als de nieuwe buurman of de vader van de nieuwe buurvrouw. Vervolgens vroeg hij of hij binnen mocht wachten op een levering, bijvoorbeeld van een keuken. In de uren daarna won hij het vertrouwen van de slachtoffers, waarbij hij zich voordeed als weduwnaar. Tot slot kwam hij met het verhaal dat hij de levering contant moest afrekenen en of hij daar geld voor kon lenen.

De slachtoffers overhandigden flinke bedragen, die ze niet meer terugzagen. Een oude vrouw gaf hem zelfs al het geld dat ze gespaard had voor haar begrafenis. De man is sinds de jaren zeventig vaker veroordeeld voor babbeltrucs. Sinds januari dit jaar werd hij gezocht omdat hij na een verlof niet terugkeerde naar een gevangenis in Heerhugowaard. Vanaf dat moment maakte hij alleen al in Amsterdam zo'n 22 slachtoffers.