Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Zelfs 'archeologie' op de Uitmarkt

29 augustus 2014, 22.15 uur · Aangepast 29 augustus 2014, 22.29 uur

De zomer is weer zo goed als voorbij en dat betekent dat het cultureel seizoen weer gaat beginnen. Om alvast in de stemming te komen en te bedenken wie je waar en wanneer wilt gaan zien, barst vanavond de Uitmarkt weer los.

Op en rond het Museum-en Leidseplein komen de komende twee dagen zo'n beetje alle culturele genres aan bod. Cabaret, dans, musical, toneel, literatuur, film en muziek; alles komt weer voorbij tijdens de 37e editie van de Uitmarkt.

Archeologie

Bezoekers kunnen zelfs genieten van archeologie, alhoewel, een echte opgraving is het niet. Met een grote 3D tekening wil de provincie aandacht vragen voor het jaar van de archeologie. 'Op de Uitmarkt komt een groot publiek en wij vinden het heel belangrijk dat ook dit publiek kennis neemt van de mooie vondsten. Niet alleen om in laden te bewaren. Maar gewoon om kennis te nemen van onze mooie geschiedenis', aldus Elvira Sweet van de provincie Noord-Holland.

Zo'n festival als de Uitmarkt, met bijna 500.000 bezoekers, 1500 artiesten en zo'n 300 voorstellingen op 30 podia vereist natuurlijk nogal wat voorbereiding. Op het Museumplein lijkt het drukker dan voorgaande edities, maar dat is schijn, zo zegt Frans de Vries die de Uitmarkt mede organiseert. 'Het Van Gogh Museum is natuurlijk met een verbouwing bezig en dat betekent dat een deel van het plein in de hekken staat, dus wij zijn allemaal wat naar elkaar toe gekropen. Het is wat voller dan vorig jaar.'

Jong talent

Heel wat gevestigde namen gaan op de Uitmarkt laten zien wat ze komend cultureel seizoen te bieden hebben, maar ook jong talent krijgt de ruimte. 'Wij willen echt een springplank zijn naar het grote publiek, daar hebben we echt een heel uitgebreid programma in', aldus De Vries.

De komende twee dagen is de Uitmarkt ook live te volgen op AT5.