Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten boos om afschaffing loting

31 augustus 2014, 12.46 uur · Aangepast 1 september 2014, 11.55 uur · Foto: taxi1108

Studentenorganisaties zijn niet blij met een nieuw systeem dat de loting voor populaire studies moet vervangen.

Het kabinet schaft de centrale loting voor studies met een beperkt aantal plaatsen (de numerusfixusopleidingen) vanaf het studiejaar 2017/2018 af. In plaats daarvan gaan de onderwijsinstellingen studenten selecteren op motivatie en persoonlijkheid. Zo wordt de kans groter dat de juiste student op de juiste plek komt, denkt het ministerie.

Studentenorganisaties vrezen dat het ten koste gaat van de keuzevrijheid. Met name omdat toekomstige studenten zich nog maar bij twee verschillende onderwijsinstellingen mogen aanmelden. 'De populariteit van studentensteden als Amsterdam en Utrecht is zo groot, dat er niet voor iedereen plek is. Als een goede student voor beide opleidingen niet wordt toegelaten, heeft hij of zij geen mogelijkheid meer om zich voor een andere opleiding in een andere stad in te schrijven', laat het Interstedelijke Studenten Overleg (ISO) weten in De Telegraaf.

Voor sommige opleidingen mogen studenten zich zelfs nog maar bij één instelling inschrijven. Dat vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) een slecht plan. 'Het gaat om de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie en mondzorg', zegt voorzitter Tom Hoven. 'De keuzevrijheid van studenten wordt aan banden gelegd.'